2017-11-12:
STADSVANDRINGAR PÅ G!
Vi hade inte en chans – Vi tog den! En stadsvandring i husockupanternas fotspår.
Mitt under 1980-talets era av nyliberalism, yuppier och glassiga bankpalats rörde en grupp unga om i bostadsmarknaden genom att helt enkelt ockupera hus i Stockholm.

Bostadsbristen var då som nu stor. Men det fanns många hus som medvetet fick stå tomma och förfalla i spekulationssyfte. Under andra halvan av 1980-talet ockuperades det ena huset efter det andra av ungdomar som tröttnat på att snällt vänta i bostadskön. De organiserade konserter, festivaler och demonstrationer, levde i kollektiv, drev den alternativa bokhandeln Svarta Månen på Götgatan och gav ut den anarkistiska tidningen Brand.

Vi stannar till vid några adresser där hus togs över och andra lokaler där husockupanterna samlades.
Guide: Joachim Berggren/Föreningen Avanti! Framåt!

Vandringar vintern 2017/2018:
Söndag 3 december 13.00–14.30
Torsdag 18 januari 11.30–13.00
Onsdag 31 januari 18.00–19.30

Biljetter:
3/12 http://stadsmuseet.stockholm.se/kalendarium/2017/12/03/vi-hade-inte-en-chans-vi-tog-den/?page-19-4817=3
18/1 http://stadsmuseet.stockholm.se/kalendarium/2018/01/18/vi-hade-inte-en-chans-vi-tog-den/
31/1 http://stadsmuseet.stockholm.se/kalendarium/2018/01/31/vi-hade-inte-en-chans-vi-tog-den/?page-19-4817=1

2017-11-04
NU ÄR DET BOKSLÄPP!
Äntligen är det dags! Efter två års hårt arbete med bildkorrigering, formgivning, texter som ska skrivas och som skrevs, ändlösa samtal och möten så är boken faktiskt på gång. Den trycks i Slovenien och kommer att dyka upp på förlaget ungefär en vecka innan bokfesten. Lite nervöst alltihopa och jag håller tummarna för att den ser lika bra ut i pappersform som på bildskärmen.

För er som vill komma: biljetterna har släppts till årets bokfest! OBS! Begränsat antal platser i restaurangen Cliff Barnes som förlaget Stockholmia har hyrt för släppet, m.a.o. först till kvarn får först mala. Förlaget står för kalaset mellan 18:00-20:00, biljetterna kostar 150,- och då ingår fotoboken. I handeln ligger cirkapriset på 268,-, så det är en bra deal! Efter 20:00 kör Avanti! Framåt! på med efterfest fram till klockan 23:00 med dj Balsam och Petter. Fri entré i mån av plats! Länk biljetter:
http://stockholmia.stockholm.se/kalender/2017/11/bokslapp-vart-80-tal/
Vi ses den 23 november!

2017-09-23:
BOKEN ÄR PÅ G!
Vårt 80-tal, en fotobok om politisk kamp, Stockholm och punk under åren 1985-1989.

Att gräva ner sig i det förflutna brukar inte vara speciellt roligt om man inte råkar vara arkeolog. Men just i det här fallet har det varit ett jobb som har inspirerat ett gäng till att samla sina krafter och ge ut en fotobok med bilder tagna åren 1985-1989 i Stockholm. Bilderna togs under fester, aktioner och vardag. Vi demonstrerade, slogs med polisen och skinnskallar, hade ändlösa stormöten, gick på konserter på Ultrahuset i Handen, hängde på de numera nedlagda söderkrogarna Stopet, 11:an, Strömmen och Krönet, gav ut tidningar och affischerade, lagade mat och åkte riket runt och propagerade revolution. Dessutom ockuperade vi hus. Fokus i fotoboken ligger på husockupationer och den politiska aktivism som vi stod för.

185 fantastiska bilder kom med i boken, tagna av Lina Bergqvist, Joachim Berggren, Katarina Ginsburg, Sebastian Flodenberg, Paul Forsberg, Jerka Glimrot, Behcet Holago, Anna Norrby, Stefan Ohlsson, Thomas Olsén, Helena Toss, Mandra Wabäck, Mikael Wahlberg och Anne Mette Wennemo. Texterna är skrivna av Ann Ighe, Joachim Berggren, Patrik Björk, Natte Högberg, Mandra Wabäck och Mikael Wahlberg. Och för formgivningen ansvarade Dan Algstrand.

Bilderna är tagna av ungdomar med tillgång till en spegelreflexkamera och en filmrulle Tri-X och visar upp ett stycke Stockholmshistoria som aldrig tidigare har publicerats i bokform. Boken ges ut i slutet på november 2017 av förlaget Stockholmia (http://stockholmia.stockholm.se/) som är Stockholms stads eget förlag.

Stockholmia har hyrt restaurangen Cliff Barnes i Enkehuset (som vi ockuperade 1986) på Norrtullsgatan 45 för boksläpp den 23 november kl. 18-20. Sen har Avanti! Framåt! efterfest till klockan 23:00 med DJ Petter och Balsam. För Stockholmias evenemang är det förköp som gäller, 150 kr kostar det och då ingår fotoboken (du får ett ex), en alkoholfri drink (Stockholms stad får inte bjuda på alkohol) och tilltugg. Från klockan 20:00 ansvarar Avanti! för evenemanget och då är det fritt inträde i mån av plats (max 150 personer i lokalen).
Fotoboken kommer att säljas för 150 bagis på festen, i handeln kommer den att kosta ca 250,-. Passa på att köpa årets julklapp till alla vänsterradikala, familj och vänner! Spika den 23 november i era kalendrar så ses vi snart igen!

Om du är intresserad av boken eller vill kontakta oss som har jobbat med den kan du skicka ett mejl till: vart80tal@gmail.com (eller kolla på vår hemsida: http://www.vart80tal.se).
Vi ses på boksläppet den 23 november! Välkommen!

2017-07-30:
STADSVANDRINGAR 2017 - Vi hade inte en chans – Vi tog den!

En stadsvandring i husockupanternas fotspår. Med utgångspunkt i husockupationen av ett par fastigheter på Skaraborgsgatan hösten 1985 fullständigt exploderade den utomparlamentariska vänsteraktivismen i Stockholm.
Under Kulturfestivalen i Stockholm 2017 organiserar Avanti! Framåt! stadsvandringar igen, Joachim Berggren kommer att genomföra tre stycken stadsvandringar 16-18 augusti kl. 18-19:30. Kolla programmet på Kulturfestivalens hemsida! https://kulturfestivalen.stockholm.se/ Välkommen!

2015-11-04:
Rundabordssamtal 2: Bostadspolitik och och motstånd.

En historisk tillbakablick till 80-talet. Hur har förutsättningarna till motstånd förändrats. Vilka metoder fungerar för att förändra, väcka opinion osv. Vad kan aktivister göra idag? Hur ser allmänheten idag på de direktaktioner och ockupationer som genomfördes på 80-talet, vilket är eftermälet? Vem tackar för att tex Skaraborgsgatan och andra äldre byggnader faktiskt bevarades? Hur kommer vi att se på dagens aktivister i framtiden?
Deltagare: Paulina des los Reyes (professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet), Victor Marx från kulturhuset Cyklopen samt representanter från husockupationen på Skaraborgsgatan.
Moderator: Magnus Hörnkvist. Onsdag 4 november, kl. 19.15, St Paulsgatan 2.

2015-10-28:
Rundabordssamtal 1: Säkerhetspolisen och vänstern

Under 1980-talet lade Säpo ned stora resurser på att bevaka husockupanter och vänstergrupper. Granskningar visar i efterhand att Säpo därmed missat högerextremismens framväxt och radikalisering under 1990-talet.
Hur ser bedömningen ut idag och hur påverkar det medierapporteringen, resursfördelningen inom polisen och möjligheterna för utomparlamentariskt engagemang?

Samtal med Janne Flyghed (kriminolog), Shabane Barot, representanter från ockupationen på Skaraborgsgatan samt representanter från kulturhuset Cyklopen.
Moderator: Mattias Gardell. Onsdag 28 oktober, kl. 20.00, St Paulsgatan 2.

2015-07-27:
Stadsvandringar med Avanti! Framåt! Mitt under 80-talets era av nyliberalism, yuppies och glassiga bankpalats rörde en grupp unga om bostadsmarknaden genom att helt enkelt ockupera tomma hus som tilläts att stå och förfalla i väntan på att marknadspriserna skulle stiga. Stadsvandringarna organiseras tillsammans med Stadsmuseet den 3 augusti och den 14 september. Förköp via Stadsmuseet. Under Kulturfestivalen i Stockholm organiseras samma stadsvandringar den 11, 13 och 14 augusti 2015. Förköp via Kulturfestivalen.
www.stadsmuseet.stockholm.se/Kalender/2015/08/03/Vi-hade-inte-en-chans-vi-tog-den/
kulturfestivalen.stockholm.se/program/details.php?AID=2637

2015-05-04: 
Föreningen Avanti! Framåt! har härmed glädjen att få kungöra att fotoutställningen om Vårt 80-tal kommer att organiseras i samarbete med Bea Tigerhielm som driver Galleri Axel på Södermannagatan 16 i Stockholm; galleriaxel.se. Vi ser fram emot en spännande höst tillsammans med Bea! Avanti! Framåt!

2015-04-29:
ATT ÄGA ÄR DET FINASTE SOM FINNS.
”Att äga sin bostad är det finaste som finns”, säger Folkpartisten i bostadsdebatten med Mats Hulth i ABC Nytt den 12 september 1985. I jakten på arkivmaterial från 80-talet hamnade jag på Kungliga Bibliotekets forskaravdelning för audivisuella medier. ABC nytt inleddes med den taffligaste presentatören jag någonsin har skådat. Tänk bagarna i barnprogrammet Tårtan, men nu i form av en person som leder ett seriöst nyhetsprogram i direktsändning. Han tittar i fel kamera, han läser från fel papper, han kommer av sig, hakar upp sig och ser helt bortkommen ut. Det är situationskomik på högsta nivå, fast på fel sätt. På 80-talet kunde man fortfarande vara en oslipad glad amatör i olika sammanhang, även i TV. Klipp: Skaraborgsgatan. Mattias Kåks blir intervjuad i ungefär en minut. Välformulerad och slipad som ett mediaproffs uttalar han sig om varför vi har ockuperat husen; ”Vi kan kalla det för en realpolitisk åtgärd”.

Sen kommer ungefär 15 minuters hårresande bostadsdebatt mellan Mats Hulth och Folkpartisten. Vi pratar 1985. Inte 1995. Det här är tio år innan allmännyttan började säljas ut för en spottstyver. Vi kände ingen som köpte lägenheter, ägde sitt boende eller hade flera miljoner i bostadslån. Tanken var liksom…helt främmande. Som att bosätta sig på månen. Det som sägs och som tydligt framgår är att här förbereds en kupp på allra högsta nivå. Det är starka marknadskrafter som mobiliserar sig. ”Men hur skulle det se ut om det bara är folk med en stor tjock plånbok som kan bo i stan och har råd med att köpa sin lägenhet”? Frågar Mats Hulth Folkpartisten. Bra fråga. Trettio år senare vet vi svaret; idag är Stockholm en av världens mest segregerade huvudstäder. Med facit i hand kan vi bara konstatera att allt det vi protesterade mot på 80-talet har blivit mycket värre än vad vi någonsin kunde föreställa oss.

/ Mandra

2015-03-07:
AVANTI! FRAMÅT!

Under perioden december – februari fick vi massor av goda nyheter. Först fick vi ett meddelande från Stiftelsen Lars Hiertas Minne som hade beslutat att ge oss ett litet stipendium. Det tackade vi för! Sen fick vi ett meddelande från Stockholms stad som gav oss ett ganska stort bidrag. Med tanke på att Kulturförvaltningen avvisade vår första ansökan 2014 och med tanke på att den andra ansökan, ska vi säga…var väldigt stor och komplicerad…så hoppade vi högt när vi fick beskedet. Jag skickade in c:a 60.000 bokstäver och tro mig om jag säger att sen hade jag inte så mycket mer att säga om något alls överhuvudtaget. Trodde inte heller att den ansökan skulle bli beviljad. Men det blev den (i alla fall en femtedel av summan som vi ansökte om). Och vi är väldigt glada och tacksamma för att Stockholms stad bestämde sig för att donera en slant till projektet om Vårt 80-tal. Det betyder mycket för oss. Men som om det inte vore nog; Stadsmuseets bokförlag som heter Stockholmia vill ge ut fotoboken om Vårt 80-tal. Jocke C. och jag hade ett roligt och inspirerande möte med redaktörerna och ja, nu är det spikat – fotoboken kommer att ges ut 2017. Sa jag att tålamod är en dygd? Att ni i ett senare stadium kan ange om ni är intresserade av fotoboken? Inte? Men nu vet ni det. Och sen; stödfesten! Ni, alla vänner och bekanta, som kom och stödde oss, drack öl så det stod det härliga till, ett stort TACK. Det var fantastiskt att se er igen! Har jag glömt något…? Mmmm….men det är hemligt just nu. Fortsättning följer, stay tuned! Säger bara Avanti! Framåt!
/ Mandra


Du behöver QuickTime för att kunna se quizzet. Ladda hem gratis här.

2015-02-28:

Nu är det äntligen dags - stödfesten för fotoutställningen och projektet om Vårt 80-tal!
Vi ses på Kafé 44 lördagen den 28 februari fr.o.m. kl. 19:00 och dansar oss svettiga, pratar, festar, minns, ältar, älskar och planerar revolutionen fram till midnatt. Kom tidigt! Vi bjuder på välkomstdrinken Molotov Cocktail Special till alla som kommer före kl. 20:00.
Under kvällen blir det musik, 80-tals Quizz, happenings, upptåg och DJ Balsam m fl.
Entré: 100 kr, ta endast med kontanter, alla bankkort beslagtas i dörren. Begränsat antal platser, anmälan på Facebook gäller inte, endast föranmälan till vart80tal@gmail.com gäller. Kom och ta en drink eller två och köp vår snygga t-tröja med den coola Avanti! Framåt! loggan och stöd oss allt vad du orkar och har råd till. Åldersgräns: 18 år.

2014-11-17:
Nu är Kickstarter-kampanjen avslutad. TACK alla ni som hjälpte föreningen Avanti! Framåt! att få ihop till en grundplåt för projektet Vårt 80-tal. Mille grazie, merci becaoup, köszönöm szepen!  Nästa stora grej är vår stödfest den 28 februari. Stay tuned!


2014-10-31:
VÅRT FÖRSTA STIPENDIUM MOTTAGET

I tisdags kväll var jag inbjuden till Stockholm-Gillets höstgille i Sällskapets lokaler på Arsenalsgatan 7 på Blasieholmen. Jag hade blivit tillfrågad av Mandra att som representant för Avanti! Framåt!s styrelse hålla en presentation av vårt projekt och motta ett stipendium på 20 000 kronor som Stockholms-Gillet beviljat oss.

Rustad till tänderna enligt Sällskapets klädkod stapplade jag in i fastigheten på mina kryckor (jag har ådragit mig någon slags skada i högerbenet). Sällskapets lokaler översteg mina förväntningar med överdimensionerade kristallkronor, oljemålningar på nuvarande och forna kungligheter samt äldre män som muttrade att det var bättre förr när inte kvinnor var tillåtna i Sällskapets lokaler. Jag frågade en kvinna som hört yttrandet vad hon tyckte och sa suckandes att det verkar ta tid att vänja sig för vissa män.

Jag satt vid samma bord som övriga fyra stipendiater och delar av Stockholm-Gillets stipendiegrupp. Efter förrätt och varmrätt var det dags för kaffe och presentationer av stipendiaterna. Jag gick upp som fjärde talare och efteråt var det flera både kvinnor och män som kom fram till mig och sa saker som: “Glöm inte bort Mullvaden” och “Förbannat kul att höra!”. Jag fick också erbjudande om flera utställningslokaler. På det stora hela var det en spännande utflykt i en värld jag aldrig besökt förut.

Här följer min presentation av vårt fotoprojekt:

Först vill jag tacka Stockholms-Gillet för den generösa inbjudan till ert höstgille och att ni med klädkoden erbjudit mig möjligheten att låna min svågers bröllopskostym. (Fick efteråt en kommentar att jag var snyggast klädd under kvällen.)

Jag heter Joachim Berggren och är föreningen Avanti! Framåt!s sekreterare. Jag är här idag som representant för styrelsen och för att presentera projektet “Vårt 80-tal – en historia om politisk kamp, Stockholm och punk”.

För drygt 29 år sedan, valåret 1985 natten mot den tredje söndagen i september, snubblade jag redlös över muren in på bakgården till Skaraborgsgatan 8. Jag slog upp handen och blodet forsade över mina kläder. Morgonen därpå vaknade jag på en madrass utan lakan på ett dragigt golv bredvid en tjej med min hand i ett blodigt bandage. Jag var 17 år och hade just tillbringat min första natt i ett ockuperat hus.

Ockupationen av två fastigheter på Skaraborgsgatan kan sägas utgöra starten av en era. De följande åren under andra halvan av 80-talet var vi ett mer eller mindre löst gäng som tillsammans genomförde mängder av husockupationer, demonstrationer och andra politiska aktioner. För att bara nämna ett exempel ockuperade vi Bogerskapets Enkehus på Norrtullsgatan. Det var innan vår ockupation rivningshotat och idag inryms där både ateljéer och en restaurang.

Det kanske finns flera likheter mellan Stockholms-Gillet och vårat gäng än vad som vid en första betraktelse ligger för handen. Vad jag förstår vill Stockholms-Gillet vårda och utveckla vår stad, något som också vi kämpade för. Stockholms-Gillets medlemmar vill också umgås, roa sig och njuta av livets goda vilket också vi hängav oss åt i nöd och lust. Utöver att ockupera hus och genomföra olika politiska aktioner gillade vi att festa, arrangera och delta i festivaler och gå på konserter.

Det var ett Stockholm som är sig både likt och olikt dagens stad. Bostadsbristen var redan då utbredd och vårt val att ockupera tomma hus var ett försök att uppmärksamma politiker och allmänhet på den rådande bostadssituationen. Vi ville också likt i många andra europeiska städer skapa ett utrymme för oss där våra drömmar kunde utvecklas och blomstra.

Från Skaraborgsgatans fredliga början hårdnade dock myndigheternas och polisens attityd mer och mer. Det blev aldrig riktigt så hårt som på kontinenten, men många av våra kamrater misshandlades och fick känna på polisens hårda nypor. Alla i styrelsen utom jag blev dränkta av tårgas när vi ockuperade en fastighet på Luntmakargatan 61. Själv hade jag räddat mig upp på taket och fick mig bara en känning av gasen när jag släpades ner av polisen.

Bland oss fanns det många som med kameran på bröstet fotograferade många av våra förehavanden, både spektakulära och mer vardagsnära fotografier togs. Många av dessa foton har fram till dags dato samlat damm i lådor eller kanske inte ens framkallats från negativkartorna.

Tankarna på en fotoutställning har figurerat i många år. I våras resulterade detta i bildandet av föreningen Avanti! Framåt! och planeringen av fotoutställningen “Vårt 80-tal” tog sin början. Vi har köpt in en skanner och vår ordförande Mandra Wabäck har åkt land och rike runt och skannat in foton till utställningen. Insamlingsarbetet av foton pågår fortfarande och vi är i full färd med att genomföra en gräsrotsinsamling och leta efter en utställningslokal. Vid sidan av fotoutställningen kommer vi också att publicera två böcker, en fotobok och en antologi där jag är redaktör. Ett jubileumsnummer av den anarkistiska tidningen Brand kommer ges ut med artiklar från åren 1985-1989. Vi kommer också att producera en kortfilm.

Jag vill å styrelsens vägnar rikta vårt tack och vår stora tacksamhet till Stockholms-Gillet för det stipendium som tilldelats oss. Tack vare er kan vi fortsätta arbetet med att skapa vår utställning. Personligen är jag väldigt glad att få stå här och jag inspireras av att ni är så vidsynta och nyfikna och att ni månar om att bidra till att bredda historiebeskrivningen och visa ett Stockholm som inte är så synligt.

Än en gång tack och välkomna till vår fotoutställning i september!
/ Joachim Berggren


Tack till Stockholms-Gillet som valde att stödja föreningen Avanti! Framåt!
i förverkligandet av fotoutställningen om Vårt 80-tal.


2014-10-19:
Avanti! Nina Lekander uppmanar till korrigering av 80-talets historia i Expressen: http://www.expressen.se/kultur/1980-talet-med-helt-andra-ogon/

2014-10-01:
AVANTI! FRAMÅT!
Nu lanserar vi kampanjen om Vårt 80-tal; en historia om politisk kamp, Stockholm och punk på 80-talet i form av en fotoutställning hösten 2015. För att finansiera en grundplåt kommer vi att under perioden 1 oktober – 15 november 2014 föra gräsrotsfinansiering via Kickstarter. Pengarna kommer att användas till inköp av en professionell skanner, externa hårddiskar och resekostnader för att samla in material.

Vårt 80-tal belyser, lyfter fram och tar upp olika aspekter ur Stockholms kulturliv, byggnadshistoria och den rådande politiken på 80‐talet. Projektet kommer att utmynna i en fotoutställning, en kortfilm, en fotobok och en antologi. En stor del av bilderna har aldrig tidigare visats för en större publik.

Att gemensamt reflektera över en tid som har försvunnit, över en stad som ständigt transformeras, över en ungdom som kämpade för bättre villkor på en bostadsmarknad som blev allt kärvare är en angelägenhet som inte enbart angår ett gäng före detta punkare och politiska aktivister. Vår historia berättad genom våra bilder är värd att visas för många fler.

Vill du stödja oss? Dela länken till Kickstarter på Facebook med alla du känner och sprid kampanjen vidare!

www.kickstarter.com/projects/our80s
www.facebook.com/avantiframat

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Foto: Tomas Josefsson ©

2014-08-13:
80-TALSTANKAR PÅ 2000-TALET

Tredje styrelsemötet satt som en smäck, äntligen var vi fulltaliga när vi samlades på Södergårdens innergård den sista heta söndagen i augusti. Ackompanjerade av demonstration på Medis (ett jävla liv, har ni inga hem att vara i?), ett mässande som pågick i timmar, pratade, skrattade och planerade vi vidare för vårt projekt. Tankar som infann sig under och runt styrelsemötet, hos mig, var direkt 80talsrelaterade – varför kan inte livet som pågår nu få vara precis såhär fantastiskt som våra styrelsemöten? Kära 80talsvänner, kamrater, ockupanter: den energi, den kunskap, den kampvilja, den intelligens ni besitter vill jag åtnjuta varje dag av mitt liv. Jag hade ingen aning om att min tillvaro blivit precis så som jag fruktade 1985, jag citerar ur Ebba Gröns ‘Vad ska du bli?’

Vad skall du bli när du blir stor
ska du bli som far och mor
ska du bli en boss
en försäljare
eller disponent någonstans
eller kanske nöjer du dig med
vilket jävla skitjobb som helst
du bara bryr dig inte alls
det får gå som det går
vad skall du bli

Nu är du ung och rebellisk som fan
du sätter hårt mot hårt
du vet precis vad du vill
och du vill inte bli en av dom där

…inte för att jag tycker att jag nöjt mig med vilket jävla skitjobb som helst, eller att min tillvaro i stort är värdelös, men just den där känslan vi skapade under 80talet när det var som bäst, att få uppleva den igen fick mig att längta efter ett annat sätt att leva.

Nu gör vi en utställning, med en massa fantastiska projektgrenar
– och det närmaste året kommer att bli alldeles U-N-D-E-R-B-A-R-T!
/Natte

 

2014-05-18:
MÄN I LÅNGA MÖRKA ROCKAR

En vardagsbild från 1987. Vi fikar på Slussen, närmare exakt i glashuset på Ryssgården som det faktiskt heter. Vi pladdrar glatt på om allt mellan himmel och jord. Jag tittar på bilden och funderar lite på frisyrer och kläder. På interiören med speglarna. Allting andas 80-tal. Det finns dock ett element närvarande i den här ögonblicksbilden som gör den till en annorlunda bild från den här tiden. Det var egentligen mannen längst bak i bilden som jag ville fotografera. Mannen som är klädd i en lång mörk rock och som tittar bort. Han känner sig obekväm. Han vet om att han blir fotograferad av mig. Han har förföljt oss i ett par timmar. Helt ogenerat. Han jobbade med största sannolikhet för Säpo. Jag smakar på ordet. Säpo. Säkerhetspolisen.

Att män i långa mörka rockar i tid och otid förföljde oss på 80-talet var vardagsmat. De dök upp titt som tätt. Att våra telefoner (och våra föräldrars telefoner) blev avlyssnade var en självklarhet. Det klickade i luren när bandet satte igång. Vad var det Säpo ville uppnå genom att avlyssna våra telefoner och skugga oss? Vad var den här mannen ute efter? Vi var medvetna om att åsiktsregistrering skedde. Yttrandefrihet kändes som ett skämt. Att beskriva hur det var att växa upp som tonåring i Stockholm på 80-talet, skuggad av Säpo och med en avlyssnad telefon, är ett kapitel för sig. Jag återkommer till den här saken.

Att fotografera mannen i den långa mörka rocken var lite problematiskt med tanke på att jag hade ett vidvinkelobjektiv på kameran. Jag borde ha haft ett teleobjektiv. Det blev lite bonusmaterial i bilden. Vännerna till höger, vänster och i mitten finns kvar än idag, 27 år senare. Det är jag väldigt glad för.

Jag skulle gärna vilja kliva in i den här bilden, slå mig ner mitt emot mannen med den långa mörka rocken och ta ett seriöst snack. Kolla läget.
/ Mandra

 

2014-05-11:
VI HADE INTE EN CHANS – VI TOG DEN!


Detta projekt jäser och sväller över sina kanter. Jag är nu redaktör för antologin “Vårt 80-tal”. Min tanke är att den ska skildra i huvudsak tiden 1985-1989 och den grupp människor som mer eller mindre kan kopplas samman med Skaraborgsgatan. Men det finns också såklart både en förhistoria, parallella skeenden och en efterhistoria. Jag vill att antologin ska bli en salig blandning av nyskrivna och dåskrivna texter, bilder, affischer, artiklar, teckningar och allt annat som hörde till.

Texter jag skulle älska att läsa handlar om första dagen på Skaraborgsgatan, om vansinnesdemonstrationerna, hur Reimers frenetiskt spikade igen fönstren på Borgarskapets Enkehus när alla vi andra gett upp med mera med mera. Texter som skulle vara kul att ha med: Izzy i en betraktelse över Svarta månen, Mats Hulth eller hans lite ruffigare hantlangare om att slå sönder toalettstolar, min mamma som försökte bli plockad av piketpolisen för att de varit taskiga mot hennes lilla gubbe, något gammalt skinnhuvud om synen på oss, någon anarkafeminist och någon AFA:ist om hur vårt arv påverkat deras rörelser, något från någon som var inblandad i lokalen (som jag aldrig hann besöka) nära Karlberg, något polisbefäl från tiden det begav sig och tusen andra uppslag.

Kom med tips och idéer. Vill du skriva något själv? Vill du intervjua någon? Tänker du på någon artikel från Brand som måste vara med? Vilken aktion, fest, spelning eller annat galet upptåg får vi inte missa?

Vad ska boken heta? Min första idé är titeln på detta blogginlägg. Har du andra förslag? Ska vi ge ut boken själva eller ska vi kontakta något förlag?

Vi hörs!
/ Jocke Container

 

2014-05-08:
MATERIAL

Efter att ha gått igenom en mängd bilder, protokoll från stormöten, pressarkiv och artiklar från åren 1985-1989 kan jag konstatera att vi i nuläget har sju plattformar att placera material för utställningen Vårt 80-tal. Det känns bra. Projektet växer så det knakar. Gamla vänner dyker upp som gubben och gumman i lådan. Att vi inte har pratat med varandra på över 25 år spelar ingen roll. Tiden emellan verkar inte ha betytt så mycket.
/ Mandra

De sju plattformarna:

1: En fotoutställning med bilder som knappt har visats utanför våra egna kretsar, tagna av oss själva för oss själva. En hörna eller en del av en vägg på utställningen kommer att tillägnas pressbilder och artiklar om oss från åren 1985-1989.

2: En rejäl fotobok med alla bilder från utställningen plus bra bilder som av ett eller annat skäl inte kom med i utställningen.

3: En antologi med texter och udda bilder.

4: En specialutgåva av tidningen Brand med ett urval av texter och bilder från åren 1985-1989.

5: En digital utställning på nätet.

6: Vår hemsida/blogg, där vi kan lägga upp bilder och bildspel.

7: En film med anekdoter och historier från Vårt 80-tal, i den filmen kan även stillbilder användas.

 

2014-04-28:
KATEGORIER

Vad höll vi egentligen på med på 80-talet? Vad är det vi har fotograferat? Efter att ha samlat på oss en himla massa bilder från åren 1985-1989 kunde vi göra en lista med olika kategorier för fotoutställningen.

Kategorier bilder:
– Musik och fest
– Ockupationer
– Demonstrationer
– Vänner, bekanta, familj
– Svarta Månen, Kafé 44
– Ultra
– Glädjetåget
– On the Road (Roskilde, Göteborg, Skogsnäs etc.)
– Roliga passbilder

Press och tryck:
– Affischer
– Spelprogram
– Brand
– Polismaterial, protokoll etc.
– Flygblad

Övrigt material som vi kan ha med på utställningen:
– Fotobok
– Antologi med text och udda bilder som inte kom med i utställningen
– T-shirts från 80-talet
– En digital utställning vid sidan om den fysiska
– Kortfilm Vårt 80-tal där folk berättar sina roligaste, knäppaste eller tuffaste anekdoter
– Uppförstorad Stockholmskarta med alla ockuperade hus och adresser, tidpunkter för ockupationen jämte en beskrivning av vad som hände

 

2014-04-26:
NU KÖR VI IGÅNG!

Första mötet med utställningsgruppen 25 april 2014. Om ett gott skratt förlänger livet så lyckades vi ganska bra med det…tänk att vi har känt varandra i 29 år vid det här laget, länge leve vår vänskap och Vårt 80-tal!

Vänner och kamrater, nu är det dags! Utställningen Vårt 80-tal är på G och vi behöver material. Gräv fram svartvita fotografier, negativ, kontaktkartor, gamla t-shirts, spelprogram, fanzines, affischer och flygblad ur era källare, vindar och garderober. Fotografera av materialet och skicka bilderna till utställningsgruppen via mail: vart80tal@gmail.com.
I första hand samlar vi ALLT material, sen gör vi ett urval. Ta fram era megafoner och dela länkar och information med vänner och bekanta. Skriv in söndag 6 september 2015 i era kalendrar (nästa års viktigaste datum) då har vi vernissage och firar 30-års jubileum av ockupationen av Skaraborgsgatan.
Hälsningar från utställningsgruppen Avanti! Framåt! Aka Jocke Container Berggren, Ann Oijens, Mattias Kåks, Tomas Kalmar Josefsson, Natte Högberg och Mandra Wabäck. Och om du vill vara med och organisera så är det bara att haka på!

 

Följ oss på .