Om oss

Vårt 80-tal är ett unikt projekt skapat av Mandra Wabäck och Natte Högberg som kommer att presenteras i form av en fotoutställning. Projektet löper från mars 2014 till december 2015 och kommer att innehålla en massa spännande grejer som behandlar vårt 80-tal. Utställningen kommer att innefatta svartvita analoga bilder från 80-talet, tagna av vänner som var med på den tiden och som hade en kamera laddad med en TRI-X.

Vi kommer även att göra ett urval av pressbilder från 80-talet som skildrar våra aktiviteter utifrån ett annat perspektiv. Husockupationer och demonstrationer var ju en stor del av vår vardag. Dessutom kommer en rejäl fotobok att publiceras och presenteras på vernissagen, den kommer att säljas så länge utställningen varar och efter det via nätet.


Fotoutställningen och fotoboken gjordes i samarbete med följande fotografer:

Joachim Berggren
Joachim Berggren är född 1967 i Stockholm. Efter några år inom den ekologiska livsmedelsbranschen och några års föräldraledighet tog han gymnasieexamen på Komvux 2000 och studerade på Handelshögskolan i Stockholm. Sedan 2005 har han varit anställd på Psykiatricentrum Södertälje där han jobbat som skötare, miljösamordnare och webbredaktör. Han har även arbetat som marknadsföringsansvarig på tidningen Arbetaren. Sedan 2010 driver han egen verksamhet som föreläsare, utbildare och medlare.

Lina Bergqvist
Lina är född 1968 i Malmö, men växte upp i Sollentuna norr om Stockholm. Efter treårig samhällsvetenskaplig linje, ett par flyttar och olika arbeten och utbildningar tog hon Barn-och ungdomspedagogisk examen med Skapande och Reggio-Emilia-inriktning på Lärarhögskolan i Stockholm år 2000. Sedan dess jobbar hon som förskollärare på Södermalm.

Sebastian Flodenberg
Sebastian Flodenberg är född 1963 och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Då som Sebastian Sundblad. Han spelade gitarr och sjöng med flera band på Ultrahuset och på punkfestivaler. Sedan dess har han jobbat med datorteknik parallellt med musikskapande. Efter 46 år på Södermalm flyttade han på 2000-talet till Bergslagen och har därefter jobbat som frilans med datorer, ljud och bild.

Paul Forsberg
Född 1968 i Örebro, verksam i Göteborg sedan 1993. Redaktionsmedlem, tidningen Brand 1987- 1992.
Studier:
1993-1996 Fil. kand i fotografi vid Göteborgs Universitet.
2002-2004 Fil. mag. studier i fotografi vid Göteborgs Universitet.

Katarina Ginsburg
Katarina Ginsburg är född 1961 i Stockholm. Hon har utbildat sig, och arbetat inom vitt skilda områden, så som hälsokost, arkeologi, och behandlingsarbete. Idag arbetar hon som behandlingsassistent på ett stödboende för hemlösa. Under tiden för husockupationerna på 80-talet gick hon på Grundskolan för Fotografisk Utbildning (GFU) på Folkuniversitetet.

Jerka Glimrot
Fotograf, född 1966.

Behcet Holago
Född 1953 i Istanbul, Turkiet. Kom till Sverige 1972 efter militärkuppen. Arbetade som fotograf under 80 och 90-talet och dokumenterade bland annat svensk-turkiskt föreningsliv, antirasistiska rörelsen och utomparlamentarisk vänster aktivism i Stockholm.

Tomas Josefsson
Tomas är född 1963 i Kalmar. Oförglömliga minnesbilder som ung punkare på gator och torg i Kalmar, Lund och Köpenhamn skapade en känsla av att vilja föreviga sin samtid. Blev starkt påverkad av ett reportage i tidningen FOTO på temat ”med bilden som vapen” och bilder från mullvadsockupationen av Micke Berg. Flyttade till Stockholm och började Riddarfjärdsskolans fotolinje samtidigt med husockupationen på Skaraborgsgatan. Detta blev starten på en nästan 10 år lång fotografisk dokumentation av den utomparlamentariska rörelsen i Stockholm men även Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Utbildad bildjournalist på Nordens fotoskola. Arbetade som frilansfotograf under 90-talet för bl a Arbetaren, April och Reporter. Ingick i Brandredaktionen 1986-92. Har även studerat webbdesign, 3D-grafik och animation..

Anna Norrby
Anna Norrby är född 1965 i Stockholm. Hon har gått kulturvetarlinjen med inriktning etnologi och kommunikationsvetenskap, och har även examen från journalisthögskolan. Att fotografera lärde hon sig på Kulturama och GFU. När Skaraborgsgatan ockuperades skötte hon poliskontakten de första dygnen och var även delaktig i förhandlingarna med politiker. Då kom ickevåldskunskapen från tiden i fredsrörelsen väl till pass. Efter många år som anställd är hon numera frilansande journalist och copywriter med inriktning arbetsliv, ofta ur ett fackligt perspektiv. Ibland gör hon även fotojobb.

Stefan Ohlsson

Bilder från Ultrahuset i Handen under 80-talets mitt. Jag kom dit när jag fotograferade några personer som gick i min gamla gymnasieskola. Har sedan dess fortsatt som fotograf och lärare i fotografi på olika fotoutbildningar. Född 1952.

Thomas Olsén
Umgicks mycket med Janne och Pierre från Aggressiv samt Jerka. Hängde mycket på Månen, Ultra och alla andra ställen som Birkagården etc. Numera IT-tomte och 50-årig surgubbe. Född 1965.

Helena Toss
Helena Toss är född 70, uppväxt i Stockholm, flyttade till Norrland i slutet av 80talet och har blivit kvar där. Första "hobbyn" var fotograf och studiecirkel ledare i foto, sedan i nämnd ordning: Grönskasodlare och får farmare, konsthantverkare i ull och skinn, undersköterska, medicine studerande och nu ST-läkare vid anestesikliniken i Sollefteå. Trots att den senaste "hobbyn" tar det mesta av tiden har jag fortfarande en fårflock och tovningsverkstad igång, samt fotograferar för nöjes skull.

Mandra Wabäck
Mandra Wabäck är född 1970 i Stockholm. Hon tog examen på Riddarfjärdsskolans fotolinje 1989 och kom direkt in på Konsthögskolan i Amsterdam, där hon tog examen 1994 på den audivisuella avdelningen. Efter flera solo- och grupputställningar bestämde hon sig för att fortsätta och utforska filmskapande. 1997 kom hon in på den Holländska motsvarigheten till DI, där hon 2001 tog examen som filmregissör på dramalinjen. Mandra jobbar som curator och utställningsproducent på den Holländska konstnärsföreningen Arti et Amicitiae i Amsterdam sen 2012 (www.arti.nl). Förutom arbetet som utställningsproducent, fotograf, bildkonstnär och filmregissör, jobbar hon även som konstpedagog.

Mikael Wahlberg
För kärleks skull. Det namnet gavs det nummer av Pockettidningen-R som 1986 redovisade rörelser för motstånd och olydnad hos människor runt om i världen. Jag var redaktör för det här numret. Fotograf sen början av 1970-talet, medlem i reportagegruppen Saftra. Gjorde utställningar, böcker och reportage. Den bostadsmarknad som ockupanterna på Luntmakargatan protesterade mot har ju inte blivit mindre segregerad under åren. Det som fäste starkast hos mig var nog det besinningslösa våld som poliserna utsatte dessa unga människor för, många gånger bara tonåringar. Det har jag inte stött på annorstädes under mina nära 45 år som fotograf. Mikael Wahlberg är född 1947.

Anne Mette Wennemo
Anne Mette Wennemo är född 1968 i Rio de Janeiro, Brasilien. Hon gick efter gymnasiet Kulturamas fotolinje och har sedan dess till och från arbetat som fotograf. Arbetar sedan 2010 med facklig utbildning på Runö folkhögskola.Styrelsen i föreningen Avanti! Framåt! består av:

Mandra Wabäck, ordförande, curator och projektledare Vårt 80-tal.
Mandra Wabäck är född 1970 i Stockholm. Hon tog examen på Riddarfjärdsskolans fotolinje 1989 och kom direkt in på Konsthögskolan i Amsterdam, där hon tog examen 1994 på den audiovisuella avdelningen. Efter flera solo- och grupputställningar bestämde hon sig för att fortsätta och utforska filmskapande. 1997 kom hon in på den Holländska motsvarigheten till DI, där hon 2001 tog examen som filmregissör på dramalinjen.
Mandra jobbar som curator och utställningsproducent på den Holländska konstnärsföreningen Arti et Amicitiae i Amsterdam sen 2012. Förutom arbetet som utställningsproducent, fotograf, bildkonstnär och filmregissör, jobbar hon även som konstpedagog.

Natte Högberg, kassör och projektassistent.
Natte Högberg är född 1970 i Sollentuna. Hon har utbildat sig till fritidspedagog och bibliotekarie, men huvudsakligen arbetat som verksamhetschef på två av Stockholms hemgårdar. I det arbetet har ingått ekonomiskt ansvar samt ansvar för verksamheten, bland annat att arrangera utställningar, organisera föredrag och driva café. Hon sitter i styrelsen för föreningen Stockholms hemgårdar samt i valberedningen för Fritidsforum.

Joachim Berggren, sekreterare och ansvarig för antologin Vårt 80-tal.
Joachim Berggren är född 1967 i Stockholm. Efter några år inom den ekologiska livsmedelsbranschen och några års föräldraledighet tog han gymnasieexamen på Komvux 2000 och studerade på Handelshögskolan i Stockholm. Sedan 2005 har han varit anställd på Psykiatricentrum Södertälje där han jobbat som skötare, miljösamordnare och webbredaktör. Han har även arbetat som marknadsföringsansvarig på tidningen Arbetaren. Sedan 2010 driver han egen verksamhet som föreläsare, utbildare och medlare.

Mattias Kåks, ledamot och ansvarig för jubileumsutgåvan av tidningen Brand.
Mattias Kåks är född 1964 i Uppsala. Han har arbetat som redaktör och grafisk designer på tidningen Brand (Stockholm), Arranca! (Berlin) samt Direkte Aktion (Berlin). Efter ett längre uppdrag som offset-tryckare genomförde han en utbildning till teatertekniker på Stadsteatern i Stockholm och arbetar sedan 18 år som maskinist på Volksbühne i Berlin.

Antoinette Mark Murray, ledamot och ansvarig för kommunikation & grafisk profil.
Antoinette Mark Murray är född 1968 i Stockholm. Driver företaget Mutti som arbetar med berättande och kommunikation via grafisk formgivning, foto och webbdesign. 
Gillar mat, drev caféverksamhet på Kafé 44/Kapsylen 1990-1996, egen restaurang i tio år och skriver numera matblogg. 

Jelena Rundqvist, ledamot och med i bildredaktionen.
Jelena Rundqvist är konstnär och arbetar gränsöverskridande mellan bildkonst, form och konsthantverk, ofta med curatoriella och pedagogiska metoder.
Arbeten i urval; initiativtagare och konstnärlig ledare för After shoppping, Kulturhuset 2001-03, en av cheferna för Tensta konsthall 2004-08, konstnärlig ledare och huvudlärare för Brunnsvik Konst, Brunnsviks folkhögskola 2010-13 (brunnsvikkonst.se). Konstnärlig ledare för When the conscious listens to the unconscious, Iaspis Konstnärsnämnden 2012-13 (theunconscious.se). Som gästlärare undervisar Jelena Rundqvist bland annat på Konstfack och Linnéuniversitetet.


Vill du hjälpa till?

Om du vill vara med och hjälpa till att organisera utställningen eller om du har bilder liggandes hemma, tveka inte en sekund - hör av dig på studs. Vi kommer att skanna alla negativ, diabilder och pappersbilder så det enda du behöver göra är ett urval. Gå igenom bilder, leta efter negativen eller kontaktkartorna och hör av dig så fixar vi resten.

Plus: Med tanke på alla galna upptåg och tokiga situationer vi har befunnit oss i så tänkte vi göra en kortfilm inför vernissagen. Så gräv i minnet och luska fram alla färgglada, knäppa och livsfarliga anekdoter från åren 1985-1989 och hör av er, så kommer vi förbi med en kamera och en mikrofon.


Om den ideella föreningen Avanti! Framåt!

Föreningen drivs av ett kompisgäng som har känt varandra sen husockupationen av Skaraborgsgatan 8-10-12 hösten 1985. Vårt mål är att presentera materialet från Vårt 80-tal hösten 2015, då vi firar 30-årsjubileum av husockupationen av Skaraborgsgatan.

Utställningsproducent Vårt 80-tal: Föreningen Avanti! Framåt!
Organisations nr. 802487-9671

Projektledare: Mandra Wabäck
Projektassistent: Natte Högberg

E-post: vart80tal@gmail.com
Blogg: vart80tal.wordpress.com

Följ oss på .