Vänsterpartiet (V)

Är ett svenskt socialistiskt och även ett feministiskt parti. Från början hette de Sveriges socialdemokratiska vänsterparti, 1917, sedan bytte de namn till Vänsterpartiet Kommunisterna 1921, och behöll namnet till 1990 när det blev endast Vänsterpartiet. Egentligen har Vänsterpartiet sitt ursprung i den socialistiska arbetarrörelsen, men partiet har alltid varit mindre än Socialdemokraterna.

År 1917 blev det en splittring i Socialdemokraterna och vänsteroppositionen, som var inspirerade av frihetliga socialister och Lenins bolsjeviker, tyckte att Socialdemokraterna hade gått för långt åt höger. Under 1940-talet var Sven Linderot partiordförande och partiet fick rejäla framgångar, de låg på 10,3 procent och det berodde mycket på den sovjetiska arméns framgångar då de jobbade för att befria Europa från nazisterna. Kommunisterna ledde under februari till juli 1945 en metallarbetarstrejk och den omfattade omkring 120 000 verkstadsarbetare. SKP hade ett stort inflytande i fackförbunden, men efter strejken och Tage Erlanders uttalade om fackföreningarnas roll minskade förtroendet för partiet kraftigt. Hilding Hagberg blev ny partiordförande 1951, och hans utrikespolitik var mer sovjetisk, samtidigt som han kom närmare Socialdemokraternas inrikespolitik.

C-H Hermansson, som var partiordförande 1964-1975, är väl vår mest kända ledare. Det hände mycket under hans tid, och det var under denna tid som vänstervågen var som störst i Sverige. År 2012 blev Jonas Sjöstedt vald till partiordförande.

flash-blog